BlogESfera. Directorio de Blogs Hispanos escritos -reflexions variades-: La "Convergència" de la dreta

miércoles, 20 de julio de 2011

La "Convergència" de la dreta

Convergència i Unió és, lingüísticament, una tautologia i, tanmateix, políticament, l’expressió més nítida d’allò que tot partit pretén ser. S’ha parlat en excés, durant els últims anys, de la voluntat de centralitat que ha de requerir tot partit de poder. L'excentricitat, en aquesta pauta actual, és condició d’ostracisme polític. La centralitat, en canvi, aglutina, suposadament, la voluntat de la majoria.
En els temps que corren i segons aquest clixé periodístico-polític el centre és la pretensió de tothom i, alhora, allò que s’aproxima a les necessitats vertaderes del poble. El centre polític ha estat disputat, fonamentalment en aquest país –i, sempre, segons aquesta concepció- pel Partit dels Socialistes de Catalunya, per un costat, i per Convergència i Unió, per l’altre. Mentre el PSC es recupera, ara, d’una profunda ressaca de poder que, de tan intensa ingesta, ha acabat desorientat-lo i desdibuixat-lo fins a fer d’ell un esbós irreconeixible d’allò que va arribar a ser, CiU ha sabut refer-se des de la constància i la convicció d’unes bases que mai ha negat –i que, tanmateix, mai podrà encobrir sota el vel de la socialdemocràcia que, encara dins seu, algú propugna-. Però, sobretot, han sabut mantenir la constància de la fal·laç “centralitat”. Doncs és evident que, el centre, és una d’aquelles grans farses que se’ns ven amb facilitat. La “radicalitat” –entesa com un element marginal- molt sovint ha esdevingut “central” quan les circumstàncies li han ofert la possibilitat. Alhora, això és reversible sobre la pròpia noció de “centre” que, com s’ha demostrat històricament pot arribar a ser summament perversa (cas extrem, el de l’Alemanya dels anys 40).
Dit això i retornant sobre el tema inicial; Convergència i Unió és una expressió molt oportuna. Fruït de la casualitat? És sabut que Unió Democràtica és un partit de llarguíssima tradició històrica al nostre país. A les escoles, ara, s’ha recuperat la figura de Manuel Carrasco i Formiguera, advocat als temps de la Segona República, de fortes conviccions cristianes –i afusellat summaríssimament, durant la guerra, pels alzados- que va abandonar la Lliga Regionalista per vincular-se a una naixent Unió. Quatre dècades després, reunions clandestines liderades per un jove carismàtic Jordi Pujol van culminar amb la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya. Certament, allà convergien diverses posicions enfront a una voluntat comuna; l’oposició al règim i la creença en la Nació catalana.
Instaurada la democràcia, el passat i el present van establir una aliança fructífera i amb una nomenclatura redundant però contundent: Convergència i Unió; una coalició bipartida que aglutinava entorn a ella posicions, d’entrada, divergents, però que, hàbilment, van saber confluir fins a assolir allò que, implícitament, implica tota convergència: la unió.
I en aquest sentit és on es fa palesa aquesta naturalesa bífida. Convergència Democràtica ha incorporat els preceptes doctrinaris del neoliberalisme econòmic. Unió, per altra banda, ha estat l’abanderada més fidel de la democràcia-cristiana més europeista. El bipartidisme ben entès ha proporcionat un ventall social tan ampli que, difícilment, escapa d’aquesta pretesa “centralitat” que se’ns ofereix.
L’actualitat política ens ha brindat un paradigma que expressa a la perfecció com es fusionen aquestes dues tendències. Doncs només fent un breu repàs a totes les disposicions heterogènies que conté la famosa “llei òmnibus” un pot segregar, fàcilment, entre allò que és convergent i allò que és d’unió.
Per una banda, els favors a les empreses d’assegurances privades de salut, la desregularització en àmbits de matèria ambiental o la privatització de l’explotació i el subministrament de l’aigua. Per l’altre la persecució de la prostitució –tant en l'oferta com en el consum de serveis sexuals- o les subvencions a escoles d’un aferrat fonamentalisme catòlic –on els alumnes són separats en funció del seu sexe-. El liberalisme i el lliure laizzes faire es compagina amb un adoctrinament moral de base fortament cristiana.
Així, CiU, oportunament, ha sabut ocupar un “centre” social de profund ressò a Catalunya. Amb l’esmentada habilitat, ha sabut unificar l’espai de centre-dreta –i, tot s’ha de dir, més de dreta que de centre- d’aquest petit país. Així, la tautologia ha esdevingut una exitosa aliança. El resultat és que, fins ara, Convergència i Unió és un ferm partit de govern i, mentrestant, serà l’alternativa a aquesta qui haurà de refer les ressonàncies socials que els puguin permetre retornar al poder.
Però, sense eufemismes. Diguem les coses com són. Convergència i Unió no és “el centre”, és una hàbil aliança de dretes que ha sabut aglutinar allò que, a Europa, s’ha escenificat, sovint de forma heterogènia: la dreta econòmica, per un cantó i el conservadorisme tradicionalista, per l’altre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario